Over het project

Tijdens het schooljaar 2015-2016 heeft de Ecole Active aan Design With Sense, een groep van architecten, makers en designers, gevraagd om opbergmodules te maken om de boeken van de schoolbibliotheek op te bergen.

Dit eco-ontwerpproject (reflectie over het gebruik, recuperatie-/hergebruikmateriaal, technische bouwprocedés en einde van de levensduur) en de vervaardiging van het meubilair werden door de leerlingen gerealiseerd en werd voor hen een echte collectieve ervaring.

Aangezien de bouw van de school nog niet voltooid was, kon het meubilair van de nieuwe bibliotheek voor 99% worden vervaardigd met materiaal dat op de schoolsite werd gerecupereerd!

De uitdaging bestond uit:  

  • het verbeteren van de leeromgeving van de school door opnieuw na te denken over de bibliotheek, zodat die zo goed mogelijk zou beantwoorden aan de behoeften en wensen van de leerlingen en leerkrachten;
  • het bevorderen van gedragswijzigingen (afvalpreventie door hergebruik) door de bouw van een bibliotheek te beschouwen als een gelegenheid om te sensibiliseren voor duurzame praktijken;
  • beter te vervaardigen en minder weg te gooien door 99% van het materiaal, dat werd gerecupereerd op de site van de Ecole Active waar de werken nog volop bezig waren, te hergebruiken.

Het project werd in 3 fasen verwezenlijkt:

  • Inspiratie : er werd collectief nagedacht om de behoeften, wensen en motivaties te kennen van de Bibliotheekgroep  die was samengesteld uit 18 leerlingen.
  • Ideeënvorming : een groep van 16 leerlingen nam deel aan een workshop van 4 dagen om te materialen te recupereren, ideeën te bedenken, prototypes en de eerste opbergmodules te maken.
  • Implementering : een nieuwe groep van 10 leerlingen werkte mee aan het vervaardigen van de laatste opbergmodules volgens de feedback van de Bibliotheekgroep.

Voor meer details over dit project kunt u de video en blog bekijken op:  www.redesigntonecole.be

Projectverantwoordelijke bij Design With Sense : Christelle Vial